Реализирането на един от най-скъпите и приоритетни проекти от модернизацията на армията

...
Реализирането на един от най-скъпите и приоритетни проекти от модернизацията на армията
Коментари Харесай

Медиапул: Милиардната сделка за бронирани машини се движи все по-уверено към САЩ

Реализирането на един от най-скъпите и предпочитани проекти от модернизацията на армията – придобиването на бронирани машини, се движи все по-уверено в посока Съединени американски щати и е доста евентуално да бъде решен по модела, по-който бяха закупени изтребителите F-16, потвърдиха източници на Меdiapool.

МО преглежда опцията за пряк контракт със Съединени американски щати за машини “Stryker ”, като сходна договорка ще би трябвало да мине и през Народното събрание.

" Процедурата за придобиване на бронирани машини на пехотата върви с усилени темпове, чакаме обвързваща оферта и се надявам до края на годината да имаме контракт ", каза Димитър Стоянов тази седмица.

Според неофициална информация офертата се чака през август. След това следва да бъде оценена и да се реши дали отговаяр на българските потребности. 

Според оценките на МО планът ще излезе общо към 2 милиарда лв., като ще се разплаща разсрочено. Интересна е смяната в оценката на МО. Първоначално се смяташе, че междудържавните договаряния ще оскъпят договорката, само че военното министерство в последните месеци преразгледа позицията си.

" Неправилни се оказаха догатките, че таксите по модела “government to government ” (междудържавен контракт – бел. ред.) ще оскъпят плана. Напротив, планът е извънредно конкурентен като цена на всички други информации, които получихме ", каза Димитър Стоянов в изявление за Меdiapool при започване на месеца.

В бюджета за 2023 година в границите на финансовите разноски от милиард лв. са заделени и 457 милиона лв., в случай че бъде подписан контракт с американското държавно управление за доставка на машините.

Сделката, обаче, ще би трябвало да мине още веднъж през Народното събрание.

Срещу сходен контракт се чака опозиция от Българска социалистическа партия и " Възраждане ", само че би било изненадващо, в случай че не получи поддръжка поради консенсуса към потребността да бъде осъвременена армията ни поради войната в Украйна.

Друг подводен камък за реализирането на плана ще бъдат разправиите към бюджета.

Проектът за закупуването на бронирани машини бе блокиран в края на ръководството на последното държавното управление на Бойко Борисов. Тогава предстоящо се оказа, че и двете подадени предложения - на финландската компания " Patria " и на мултинационалната " General Dynamics " (с най-вече американско участие), надвишават тавана на плана от близо 1.5 милиарда лв..

През последните две години военното министерство обсъждаше разнообразни благоприятни условия за рестартирането на плана.

Военното министерство още веднъж изиска и получи нова информация (Request for Information, RFI) от фирмите, които могат да изпълнят плана, само че редом се задвижи и опцията за  междуправителствен контракт.

След като МО реши цялата постъпила информация, ще вкара в Народното събрание смяна в Проекта за капиталов разход (ПИР).

Инфо: Меdiapool

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР